تاریخچه و اختراع جاروبرقی
جاروبرقی دستگاهی است که خلاء جزئی ایجاد میکند و برای جمع آوری ( مکش ) گرد و غبار و خاک استفاده میشود در بعضی از مدل های جاروبرقی، امکان مکش مواد مایع مثل آب نیز وجود دارد در این دستگاه نظافت صنعتی یک پمپ هوا جهت ایجاد خلاء استفاده میشود. جاروبرقی دارای یک کیسه فیلتر است که آلودگیهایی مانند غبار را به خود می گیرد همچنین ممکن است دارای یک کیسه یا مخزن جهت نگه ئداشتن زباله باشد امروزه اندازه ها و مدل های مختلفی از جاروبرقی وجود دارد مدل های بسیار کوچک دستی شارژی تا مدل های بسیار بزرگ که روی کامیون نصب میشوند. جاروبرقی یک ماشین مدرن نیست و تاریخچه و اختراع آن به قرن نوزدهم باز میگردد. در واقع جاروبرقی یکی از محصولات انقلاب صنعتی میباشد. جاروبرقی انقلابی در انقلاب صنعتی بود این دستگاه نظافتی برای اینکه جزو اعضای هر خانواده شود بیشتر از ۱۰۰ سال زمان نیاز داشت.
با ورود جاروبرقی به زندگی مردم سطح بهداشت و سلامت خانواده بسیار بالا رفت. زمانی که تاریخچه و اختراع جاروبرقی را بررسی میکنیم در میابیم، افرادی که سبب اختراع و توسعه جاروبرقی شدند تصور و ایده بسیار متفاوتی نسبت به این وسیلهای که الان در اختیار داریم داشتند.
ما در طول تاریخ انواع مختلفی از جاروبرقیها را داشتهایم. همه آنها بر اساس اصول مشابه کار میکردند. جاروبرقیها از زوایای مختلف به مرور تغییر یافتند. با توجه به شرایط مورد استفاده، سر و صدا، ابعاد، منبع تغذیه و قدرت بسیاری از موارد دیگر متفاوت بودند.
اختراع اولین جاروبرقیها
اولین دستگاه مکانیکی که برای جمعآوری مواد از کف تولید شد توسط توسط دنیل هسه در سال ۱۸۶۰ اختراع شد. این دستگاه در واقع چیزی شبیه به سوئیپرهای دستی امروزی بود.
این دستگاه جاروب به وسیله برس استوانه¬ای و مجموعه¬ای از سیلندرها که مکش ایجاد می¬کردند کار نظافت را از روی فرش انجام میداده. پس از آن در سال ۱۸۶۹ ایوس مک گاون توسط یک فن که نیروی محرکه دستی داشت از طریق ایجاد جریان هوا (گرداب) یک دستگاه جاروبرقی ساخت.
در سال ۱۸۹۸ جان اس تورمن یک دستگاه جاروب قابل حمل طراحی نمود که به دلیل بزرگی به وسیله یک کشنده توسط اسب جابه جا میشده است. اولین دستگاه جاروبرقی صنعتی که پایه و اساس کار آنها شبیه دستگاههای جاروبرقی امروزی بوده، توسط هوبرت سسیل بوت مهندس انگلیسی در سال ۱۹۰۱ در انگلستان تولید شده است.
سیر تکامل جاروبرقی طراحی شده توسط هوبرت
جاروبرقی که هوبرت طراحی کرده بود یک موتور احتراق داخلی داشت. این موتور احتراقی یک پمپ پیستونی را برای ایجاد خلاء به حرکت درمیآورد. هوا از طریق یک فیلتر پارچهای عبور میکرد و مواد به داخل مخزن ریخته میشد. کل دستگاه توسط یک اسب کشیده میشد و مردم آن را “Puffing Billy” نامیدند. این دستگاه به قدری بزرگ بود که نمیتوانست وارد ساختمان شود.
در نتیجه تنها لولههایی از آن خارج میشد و طریق پنجرهها وارد خانه میشد. مدل بعدی او به وسیله موتور الکتریکی طراحی شده بود. این جاروبرقی نیز بیش از حد بزرگ بود و برای صاحبان خانه¬ها مناسب نبود.
اولین دستگاه جاروبرقی قابل حمل
پس از بررسی تاریخچه و اختراع جاروبرقی در میابیم نخستین دستگاه که میتوان آن را به راحتی به اطراف حمل کرد توسط والتر گریفیتس در سال ۱۹۰۵ طراحی شده بود. این دستگاه از سیلندر برای جاروب کردن گرد و غبار و یک لوله انعطافپذیر استفاده میکرد. جیمز ب. کربی در سال ۱۹۰۶ دستگاه خلاء را اختراع کرد و آن را “سیکل خانگی” نامید. این دستگاه به جای یک فیلتر از سیکلون برای جداسازی خاک استفاده میکرد. این دستگاه در واقع اولین جاروبرقی قابل حمل دارای یک موتور بوده است. جیمز موری اسپنگلر در سال ۱۹۰۷ نیز یک دستگاه جاروبرقی طراحی کرد. این جاروب دارای یک برس استوانهای چرخشی، فن برقی، یک جعبه و یک کیسه برای گرد و غبار بود. او پولی برای تولید ایده خود نداشت و این ایده را به ویلیام هنری هوور را در سال ۱۹۰۸ فروخت و به وی واگذار کرد.
هوور این جاروبرقی طراحی شده را با قرار دادن آن در یک جعبه فولادی و طراحی اتصالات برای نصب شلنگ به روزتر نمود. او بعداً کیسههای دفع فیلتر اضافه کرد و اولین جاروبرقی که به درستی کار کند را در سال ۱۹۲۶ طراحی کرد.
جاروبرقی در ابتدا لوکس بود و در اختیار همهی مردم نبود. اما پس از جنگ جهانی دوم، طبقات متوسط مردم نیز میتوانستند آن را خریداری کنند و به آرامی، بخشی از بسیاری از خانوارها شد. امروزه ما انواع مختلفی از جاروبرقی را داریم.
در ادامه به معیارهای اصلی انتخاب جاروبرقی مناسب میپردازیم.
1- نیاز خود را مشخص کنید
در هنگام خرید یک جاروبرقی اولین نکتهای که باید به آن توجه کنید این است که با توجه به نیاز خود اقدام به خرید جاروبرقی کنید. در بازار انواع مختلفی جاروبرقی با ظرفیتهای مختلف وجود دارند که هر کدام از آنها برای مکانهای خاص طراحی شده اند. پس سعی کنید تا با راهنمایی فروشنده نوع مناسبی از جاروبرقی را انتخاب کنید.
2- قدرت مکش
بسیاری از خریداران در هنگام خرید جاروبرقی بیشتر به میزان توان موتور جاروبرقی توجه میکنند. بسیاری تصور میکنند که قدرت مکش جاروبرقی با توان موتور در ارتباط مستقیم است. اما فراموش نکنید که توان مکش پارامتری جدا است که در دفترچههای راهنمای تمامی جاروبرقی ها موجود است. این اشتباه در هنگام خرید جاروبرقی باعث میشود که بسیاری از افراد از جاروبرقی خود راضی نباشند.
3- دردسترس بودن قطعات و خدمات پس از فروش
امروزه بسیاری در هنگام خرید یک وسیله برقی، سعی میکنند که حتماً از مدل خارجی آن تهیه کنند. اما بایستی توجه کنید که لوازم برقی با هر درجه از کیفیت نهایتاً به سرویس و یا تعویض قطعات نیاز پیدا میکنند. در صورتی که وسایل برقی شما در تعمیرگاههای غیرمجاز تعمیر شده یا قطعات غیر فابریک بر روی آنها وصل شوند از کیفیت آنها کاسته خواهد شد.
4- صدای جاروبرقی
جاروبرقی یکی از پرصداترین وسایل برقی در منازل است که گاهی صدای آن آزار دهنده میباشد. در هنگام خرید بایستی با توجه به دفترچه راهنمای جاروبرقی و میزان صدای تولیدی آن که بر حسب " دسیبل" است جاروی مناسبی را انتخاب کنید. صدای جاروبرقی همیشه یکی از چالشهای مهم برای طراحان جاروبرقی بوده است. و همین طور صدای آزار دهنده همیشه همراه با اسم جاروبرقی داشته ایم. اما صدای انواع جاروبرقی با یکدیگر متفاوت است و یکسان نیست از این رو خیلی مهم است که هنگام انتخاب جاروبرقی به فاکتور صدای آن به دسیبل توجه نمایید
5- وزن جاروبرقی
فاکتور وزن از آنجایی مهم میشود که کار با جاروبرقی ممکن است به یک کار کاملاً روزمره و معمول تبدیل شود. به همین دلیل فاکتور وزن در انتخاب یک جاروبرقی مناسب بسیار مهم است. امروزه شرکتهای مختلف سازنده با علم به این نیاز نسل جدیدی از جاروبرقی ها را با وزنی در حدود ۴ کیلو به بازار عرضه کردند که برای استفادههای خانگی بسیار مناسب هستند.
6- مانور پذیری
یکی از نکات مهم دیگر این است که بتوانید به راحتی و با کمترین زحمت جاروبرقی را حرکت دهید. زمانی که شما مشغول کار با جاروبرقی هستید بایستی پس از تمیز کردن هر نقطه از منزل به نقطه دیگری بروید و بتوانید به راحتی جارو را حرکت بدهید. پس تحرک جارو نیز مسئله مهمی است. جاروبرقی¬های ناساالکتریک از این جهت میتواند یکی از انتخابهای مناسب باشد.