راهنمای خرید و معیارهای انتخاب چرخ گوشت
با مطالعه راهنمای خرید و استفاده از چرخ گوشت می توانید سال ها از چرخ گوشت آشپزخانه تان استفاده کنید، بدون آنکه نگران طول عمر و خرابی قطعات یا موتور آن باشید. تنها باید نکات زیر را به دقت ملاحظه کنید و هر بار هنگام استفاده از چرخگوشت و شست وشوی آن به این توصیه ها عمل کنید.
1- برای افزایش طول عمر چرخ گوشت از برش های کوچک گوشت استفاده کنید. برش های بزرگ علاوه بر اینکه با فشار وارد محفظه چرخ گوشت میشوند، باعث میشوند فشار زیادی به موتور دستگاه وارد شود.
2- هرگز برای خرد کردن سبزیجات از چرخگوشت استفاده نکنید. آب موجود در سبزیها ممکن است به موتور دستگاه نفوذ کرده و موجب خرابی آن شود.
3- بعد از هر بار استفاده از چرخ گوشت محفظه و تیغههای داخلی آن را به خوبی پاک کنید و اجازه ندهید کوچکترین ذرهای از گوشت یا چربی درون محفظه دستگاه باقی بماند.
4- هنگام خرید چرخ گوشت دقت کنید تیغهها و صفحات برش درون دستگاه ضدزنگ باشد. ضد زنگ بودن این قطعات مانع از زنگ زدن و فرسودگی آنها بعد از شستوشوهای مکرر میشود.
5- یکی از مهمترین ویژگیهای چرخگوشت قدرت موتور و سیستم چرخش معکوس آن است. هنگام انتخاب چرخگوشت به میزان قدرت و توان موتور آن توجه کنید.
6- برای مدت زمان طولانی از دستگاه چرخگوشت استفاده نکنید. موتور چرخگوشتهای خانگی قدرت چرخگوشتهای صنعتی را ندارند و در صورتی که برای مدت طولانی بیشتر از 15 دقیقه از آنها استفاده کنید عمر دستگاه کم میشود.
7- هنگام چرخکردن گوشت، پیاز به آن اضافه نکنید. اضافه کردن پیاز ممکن است موجب خرابی موتور شود چون امکان نفوذ آب پیاز به دستگاه وجود دارد.
8- هر 3ماه یکبار برای تیز کردن تیغه دستگاه اقدام کنید، در ضمن اگر تصمیم دارید مقدار زیادی گوشت را چرخ کنید، باید هر دقیقه یک بار به دستگاه استراحت کوتاهی بدهید.
9- همیشه هنگام چرخ کردن گوشت، گوشتکوب چرخ را درون محفظه استوانهای قرار دهید تا از وقوع حادثه پیشبینی نشده پیشگیری کنید.
10- اگر قصد خرید چرخگوشت تازهای را دارید بعد از آنکه از قدرت موتور آن مطمئن شدید به تعداد قطعات آن توجه کنید. چرخگوشتهایی را انتخاب کنید که تمیز کردن و شستوشوی آنها ساده و آسان باشد.
11- تیز بودن تیغههای چرخگوشت اهمیت زیادی دارد. اگر تیغه از آلیاژ نامناسب باشد و به اندازه کافی تیز نباشد موجب له شدن گوشت شما هنگام چرخ کردن میشود.
12- در صورتی که قصد دارید چرخگوشتتان را روی کابینت بگذارید هنگام خرید به ارتفاع آن توجه کنید.
13- هرگز چرخگوشت را بدون گوشت روشن نگذارید. این کار موجب میشود تا دور موتور دستگاه بالا برود و موجب افزایش گرما و فرسودگی قطعات موتور شود.
14- در صورتی که بیش از 6 ماه از چرخگوشتتان استفاده کردهاید و تیغه آن کند شده، برای تیز کردن تیغه خودتان اقدام نکنید. حتماً از فردی که مهارت دارد کمک بخواهید. سائیده شدن لبه تیغهها به اشتباه موجب خرابی آن میشود.
15- سعی کنید از گوشتی استفاده کنید که بدون رگ و پیه باشد، چون رگ و پیه گوشت به تیغههای دستگاه گیر میکند و مانع چرخش تیغه و درنهایت وارد آمدن فشار به دستگاه میشود .همچنین هر بار قبل از استفاده از چرخگوشت درون محفظه آن را بررسی کنید تا احیانا ً جانور کوچکی به درون محفظه وارد نشده باشد.
تاریخچه چرخ گوشت
چرخ گوشت ابزاری برای تبدیل کردن قطعات بزرگ گوشت به قطعات ریزتر میباشد. چرخ گوشتها در دو نوع دستی و برقی موجود بوده و سایزهای متفاوتی دارند که بسته به این سایزها میزان گوشت وارد شده به دستگاه و ضخامت آن کم و زیاد میشود.
تاریخچه
نیاز بشر به خوردن گوشت برای تأمین پروتئینهای لازم بدن، انسان را به اختراع وسایلی واداشت تا بتواند گوشت شکار خود را قطعهقطعه کند تا برای خوردن مناسبتر گردد. اما با گذشت زمان و تغییر نحوهی غذا خوردن و احتیاج بشر به تنوع غذایی، انسان به فکر اختراع وسیلهای افتاد تا بتواند به کمک آن قطعات گوشت را ریزتر کند. در ابتدا از هاون برای این کار استفاده میشد، بدینصورت که گوشت را در ظرفی توخالی میریختند و با ضربات متعدد و زیاد، اقدام به کوبیدن گوشت در این ظرف بهوسیلهیهاونگ میکردند؛ اما بهدلیل هوشمندی انسان و میل به راحتی بیشتر، در اوایل قرن بیستم، یعنی قبل از جنگ جهانی اول، در کشور آلمان آشپزی ناشناس اقدام به ساخت وسیلهای کرد که با چرخاندن دستهیآن میتوانست گوشت را به حالت خمیری دربیاورد.
همانگونه که در شکل مشاهده میکنید، این وسیله بسیار ساده بوده و تنها از اجزا بسیار سادهای ساخته میشد.
که عبارتند از تیغه که از جنس فولاد ساخته میشده، میله جلو برنده که به حالت حلزونی ساخته شده و گوشت را با فشار به طرف تیغه هدایت میکرد قطعه بعدی فیلتر بوده که شامل ورقهای صاف با سطحی سوراخ سوراخ (متخلخل) است که محل خروج گوشت خمیر شده از دستگاه بودهاست. قسمت دیگر محفظه اولیه گوشت است که دارای دهنه گشاد بوده و محل انداختن گوشت به داخل دستگاه محسوب میشود. اما بعد از جنگ جهانی دوم و استفاده از وسایل برقی به میزان گسترده اولین چرخ گوشت برقی توسط مخترعان آمریکایی ساخته و بطور گسترده وارد بازار جهانی شد بطوری که اولین چرخ گوشت برقی توسط شرکت جنرال موتورز وارد بازار جهانی شد دارای قیمتی زیاد، صدای بسیار بلند و بازده کمی بود اما با ورود کشور ژاپن به جمع تولیدکنندگان این وسیله با بازدهی بهتر و قیمت مناسب تر وارد هر خانهای در دنیا که داری برق بود شد.
مشخصات مهم
از مهمترین مشخصات چرخ گوشت میتوان به قدرت چرخکنندگی آن (بر حسب گرم در دقیقه)، سرعت چرخکنندگی (بر حسب دور در دقیقه)، نوع ولتاژ تغذیه (برحسب ولت)، توان موتور (بر حسب وات)، و وزن دستگاه (بر حسب کیلوگرم) نام برد.
ساختار داخلی
اکثر چرخ گوشتهای خانگی را میتوان از نظر وضعیت موتور و بدنه نسبت به هم به دو دستهیافقی و عمودی تقسیم کرد. موتور این چرخ گوشتها از نوع اونیورسال است. مدار الکتریکی چرخ گوشتها معمولاً ساده است، اما برخی از انواع آنها دراری معکوسکنندهیدور موتور هستند که به صورت لحظهای موتور را در جهت عکس به حرکت درمیآورد و برای رفع گریپاژ (گیر کردن موتور) به کار میرود. تیغ و پنجرهیچرخ گوشت دارای لبههای تیزی هستند که میلهیمارپیچ گوشت را به سمت آنها میراند و باعث چرخشدن گوشت میشوند، این تیغهها را نباید با سنگهای معمولی تیز کرد و برای تیز کردنشان از سنگ مغناطیسی استفاده میشود. با توجه به اینکه موتور از نوع اونیورسال است، دارای زغال میباشد که باید پس از اینکه طول آن به 1/3 طول اولیه رسید آن را تعویض کرد. در صورت خوردگی سطح کلکتور بر اثر جرقه باید موتور را برای بالانس و تعمیر به تعمیرکار متخصص ارجاع داد.
بیشتر بخوانید؛ چرخ گوشت چی بخرم؟
سرعت موتور یک چرخ گوشت ممکن است ۲۲۰۰۰ دور در دقیقه باشد ولی سرعت چرخکنندگیاش ۲۵۰ دور بر دقیقه، برای این تبدیل سرعت از چرخدندههایی با نسبت 1/83 استفاده شدهاست. چرخدندهها در داخل گیربکس (جعبهدنده) قرار دارند و وظیفهی بالا بردن گشتاور موتور به بهای پایینآمدن سرعتش را بر عهده دارند. در گیربکس باید از گریس نسوز استفاده کرد و در استفاده از گریس نسوز نیز باید دقت داشت که اگر مقدارش از حدی بیشتر شود باعث گیر مکانیکی دستگاه خواهد شد.