
روزانه چقدر آب بنوشیم؟
آب همان مادهی انرژی بخش و مایهی حیاتی که مهمترین بخش تشکیل دهندهی بدن است، در تعیین سلامتی نیز نقش مهمی دارد. تمام اعضای تشکیل دهندهی بدن برای فعالیت خود به آب نیاز دارند و همچنین برای دفع مواد سمی از بدن نیز آب لازم است. بدون حضور آبِ کافی در بدن مواد غذایی به تمام سلولها نمیرسد و محیط گلو و بینی و گوش و ... نیز رطوبت لازم را نخواهد داشت. با اینکه نوشیدنِ آب کاری آسان به نظر میرسد؛ اما فرایند نوشیدن آب نیز تجزیه و تحلیل خاصی دارد. در واقع میزان آب بدن با میزان سختی قورت دادن و نوشیدن آب ارتباط دارد و در کنترل ورود مایعات به بدن هم نقش دارد.
طبق تحقیقی که در دانشگاه مانش استرالیا انجام شده، میزان آب بدن با قورت دادن ارتباط دارد. به این صورت که اگر آب بدن کم باشد قورت دادن به راحتی صورت میگیرد و اگر آب بدن بیش از اندازه باشد قورت دادن سخت انجام میشود و همین سخت قورت دادن باعث میشود تا از نوشیدنِ آب منصر شویم.
برای به دست آوردن نتیجهی دقیقتر برای این تحقیقات از داوطلبانی برای آزمایش استفاده کردند. در این ازمایش دو تیم را مورد آزمایش قرار دادند، تیمی که سیرآب بودند و به تازگی آب نوشیده بودند و تیمی که تشنه بودند و میزان آبِ بدنشان کم بود. بر طبق این تحقیقات افرادی که به تازگی آب نوشیده بودند، برای قورت دادن آب باید تلاش بیشتری میکردند. در واقع هر داوطلب به نسبت سختی که برای قورت دادن آب میکشید از 1 تا 5 امتیاز میداد و آنهایی که به تازگی آب نوشیده بودند امتیاز 5 را به این فرآیند میدادند و بقیه امتیاز 1. با توجه به این تحقیقات این فرآیند آگاهانه نیست و بصورت ناآگاه انجام میشود.
گفتنی است که افرادی که آب بدن آنها بالا بود و سیرآب بودند، برای قورت دادن آب به فعالیت بیشتری در قسمتهایی از مغز نیاز داشتند و این نتیجه در اسکن مغزی آنها مشخص شد. در واقع قشر جلویی مغز که مسئول پردازش آگاهانهی افکار است به هنگام قورت دادن آب تحت تاثیر قرار میگیرد و فعالیتهایی را انجام میدهد که اگر فرد سیرآب باشد روی میدهد. با توجه به این تحقیق میتوان گفت که هر فرد باید متناسب با نیاز بدن خود در طول روز آب بنوشد و این شایعه که باید حتماً در طول روز چند لیوان آب نوشید اشتباه است؛ چرا که بدن انسان دارای مکانیسم دقیقی برای تنظیم میزان آب بدن است و نباید به عمد آب بیشتری نوشید.
منبع: newscientist